Ztráta vlasů trápí s přibývajícím věkem nejen mnoho mužů, ale dokonce i žen. Vedle těch, kteří se snaží problém řešit různým maskováním, nošením čepic či kompletním oholením jich pak stále více volí transplantace vlasů v ČR i na zahraničních klinikách.

Padání vlasů sice nebolí, ale může způsobovat u obou pohlaví hluboké psychické šrámy (ale pozor, platí to i obráceně – špatná psychika může k padání vlasů vést) a navíc souviset s řadou dalších zdravotních problémů.

Ztráta vlasů není ojedinělý problém, v nějaké míře trápí téměř polovinu naší populace – dříve či později se projevuje u zhruba šedesáti procent mužů a třiceti procent žen. Pozitivní je, že se jedná o stav, který lze, pokud je správně diagnostikována příčina, řešit, ať už změnou výživy, používáním vhodné kosmetiky a hřebenů či vyhledáním odborné pomoci a odhodlání se k transplantaci.

Před transplantací vlasů navštivte odborníka!

Cesta za zdravými vlasy začíná uvědoměním si, že vše nemusí být v pořádku.

Člověk má na hlavě kolem 100 tisíce vlasů. Každému z nás vypadne za den přibližně 50 až 100 vlasů, po umytí je to až 300. Tento úbytek lze považovat za přirozený. Pokud ale začnou vypadávat ve větším množství, je dobré tento stav řešit.

Svým praktickým lékařem budete s tímto zdravotním a estetickým problémem odkázáni zcela jistě k některému ze specialistů. Tricholog řeší problematiku vlasů a vlasové pokožky, vyšetření je postaveno zejména na správné diagnostice a zmapování stavu vlasové pokožky, následuje vyšetření trichokamerou, zatímco dermatolog je lékař kožního lékařství, specializující se na diagnózu a léčbu chorob kůže, patří sem řada dermatochirurgických oborů.

3 nejčastější příčiny nadměrného vypadávání vlasů (alopecie)

Stanovených důvodů může být celá řada, záleží kromě jiných faktorů i na pohlaví.

U žen se jedná především o vliv:

  • hormonálních změn v průběhu těhotenství, po porodu a v menopauze
  • nedostatku nebo nadbytku hormonů štítné žlázy
  • autoimunitního onemocnění

Největší vliv u mužů je přikládán těmto faktorům:

  • dědičnost
  • stres
  • nedostatek některých živin

Existuje nějaká prevence?

Celkový zdravotní stav našeho těla velmi úzce souvisí se zdravím našich vlasů. Ty mohou začít vypadávat z celé řady důvodů. Někdy pomůže vyvarovat se některých chyb, kterými jim škodíme při péči o ně, nebo změnou jídelníčku, pomoci mohou i bylinné přípravky, které podporují růst vlasů, ale někdy se jedná o genetické procesy, kterým předejít nelze a není možné se jim postavit jinak než s využitím moderní plastické chirurgie.

Základním opatřením je správně a zdravě jíst, konzumovat dostatek živin a vitamínů. Především žen se týká informace, že řídnutí vlasů může způsobovat a podporovat upnutý účes, například drdol, culík, copánky nebo nevhodně zvolený hřeben.

Nebojme se častěji změnit hřeben a experimentovat s vlasovou kosmetikou

Není ale třeba, aby řídnoucí kštice ničila naše sebevědomí. S tím, jakou máme genetickou výbavu neuděláme nic stejně tak jako s tím, že rosteme a mění se naše životní role a věk.

Můžeme však spolu s kadeřníkem najít ten nejlepší účes, který nám bude slušet, a také kosmetiku, která pomůže zvětšit vlasový objem. Nebo si najít výborného dermatologa, který rozptýlí naše obavy.

S úbytkem vlasů se smířit lze, ale stejně tak je možné s ním zatočit jednou pro vždy. Záleží jen na nás. A to je dobrá zpráva, co myslíte?

Související příspěvky

Peter Wang