ectonitové dřezy jsou skvělou alternativou ke granitu

Tectonitové dřezy jsou novinkou na trhu, ale materiál Tectonite není v průmyslové výrobě ničím neznámým, i když se k výrobě kuchyňských dřezů začal používat až nedávno. Jedná se o syntetický kompozitní materiál SMC, jehož povrch je upravený příměsí speciálních skelných vláken. Materiál SMC se doposud používal především v automobilovém průmyslu k výrobě nejvíce opotřebovávaných součástek, ale také například k výrobě požárních dveří.

Tectonite dřezy - jaké jsou jejich hlavní přednosti?

Tectonite dřezy jsou velmi odolné. Zjednodušeně by se dalo říci, že jsou kombinací plastu a kamene. Na povrchu tedy vypadají jako granitové dřezy v lesklejší úpravě a pod povrchem ukrývají bílý plast. I když jsou Tectonite dřezy designově vskutku povedené, nelze je zaměňovat s těmi granitovými.

Při zacházení s Tectonite materiálem mějte na paměti, že pod barevným povrchem se schovává bílý plast, jenž může být při poškrábání nebo mechanickém poškození vidět. Na tectonitovém dřezu proto nekrájejte žádné potraviny, ani na jejich údržbu nepoužívejte drátěnky, čisticí prostředky s obsahem chlóru nebo silná bělidla. Lesklý povrch dřezu by mohl poškodit také písek, a to i tekutý.

Předností materiálu Tectonite je jeho rezistence vůči vysokým teplotám. Krátkodobě odolává i teplotám okolo 280 °C. Výhodou je také nízká cena v porovnání s granitem nebo kvalitními nerezovými dřezy. Existuje několik povrchových úprav SMC dřezů.

Vrchní vrstva může být natřená barvou odolnou vůči otěru, další možností je nanesení vrstvy drceného kameniva – granitu. Tectonitové dřezy mají oproti těm granitovým menší hmotnost (granitové váží mezi 12 až 16 kg), manipulace s nimi při přepravě i montáži je proto snadnější.

Pravidelná péče není náročná

Údržba dřezů z Tectonite materiálu se příliš neliší od údržby granitových dřezů. Povrch můžete umývat běžnými čisticími prostředky používanými v domácnosti. Pokud chcete předejít usazování vodního kamene, po každém použití tectonitový dřez opláchněte studenou vodou a vytřete ho jemným hadříkem do sucha.

Proti vápenatým usazeninám si můžete také pomoci tím, že zvolíte bílou nebo krémovou variantu dřezu, na které není vodní kámen tak patrný. Usazeniny vodního kamene lze odstranit i přírodní cestou – stačí, když použijete potraviny obsahující přírodní kyseliny.

Dřez můžete na noc potřít například měsíčkem citrónu a ráno ho opláchnout nebo ho můžete na noc napustit roztokem vody a octa v poměru 5:1. Octový roztok můžete aplikovat i preventivně a používat ho v rozstřikovači na pravidelné čištění dřezu.

Firma Franke, přední výrobce a inovátor na trhu na poli kuchyňských dřezů, také vyrábí speciální lešticí pastu, která dřez dokonale vyčistí a pomůže s odstraněním vodního kamene. Zároveň ji ale můžete použít jako konzervační prostředek, jenž na dřezu vytvoří ochrannou vrstvu, která dřez ochrání před usazeninami.

© Stoyan, 2006 - 2016