Nestaňte se další obětí SPAMu.

Nejdříve si vysvětlíme, co jsou vlastně ti „roboti“, před kterými budeme naši emailovou adresu chránit. Robot, neboli také email crawler, extractor, či spider, je prográmek, jenž prohlédává zdrojové kódy webových stránek a sbírá z nich emailové adresy většinou za účelem rozesílaní SPAMu. Pokud vaši emailovou adresu nějaký robot jednou najde, zařadí ji do databáze a vy se pak můžete těšit na každodenní otravné mazání nevyžádané pošty. Nejlepším způsobem, jak tomuto zabránit, je prevence. Většina lidí, kteří mají své webové stránky, na ně umístí i kontakt na sebe. Ve zdrojovém kódu to může to vypadat nějak takto:

Stoyan

Takový robot se řídí hlavně podle znaku „@“ („zavináč“, anglicky: „at“). Čili hledá řetězce ve tvaru (cokoliv)+(zavináč)+(cokoliv)+(tečka)+(dvou nebo tří místný řetězec). Toto je samozřejmě zjednodušené vysvětlení, protože tyto prográmky většinou používají sofistikovanější řešení. Pro představu to však stačí.

Jak tedy svoji emailovou adresu na webu zamaskovat tak, aby si ji robot nevšimnul? Mnoho lidí to řeší takto:

Stoyan

nebo

Stoyan

Tento způsob sice funguje, ale zároveň omezuje lidi, kteří na takovýto odkaz kliknou. Musí totiž ve svém emailovém klientovi přepsat „(zavinac)“, či „(at)“ zpět na „@“. Není to zas tak hrozné, ale nejpohodlnější to není.

Nyní vám tedy popíši (podle mně) nejlepší způsob ochrany emailové adresy, který sám používám. Je založen na tom, že každý znak, můžete v HTML zapsat alternativní cestou a to přes jeho kód v ASCII. Například znak „A“ můžete napsat jako „A“. Z toho tedy vyplývá že tento kód:

Stoyan

můžete přepsat na

Stoyan

Na webu i v emailovém klientovi se adresa zobrazí korektně, avšak pro roboty zůstane neviditelná.

Ještě sem doplním odkaz na ASCII Tabulku, kde uvidíme u každého znaku i HTML hodnotu.

Přeji co nejúspěšnější boj proti SPAMu…

Související příspěvky

Peter Wang