Pokud se vám líbil britský sitcom Červený trpaslík a máte blízko k IT, budete tento seriál milovat.

IT Crowd je anglický seriál původem z Channel4. Zatím má pouze šest dílů a na tento rok (2007) se plánuje dalších osm. A o čem to je? Děj se odehrává ve fiktivní firmě Reynholm Industries sídlící v centru Londýna. Hlavními hrdiny jsou dva IT „specialisté“ (Roy a Maurice Moss) a žena (Jen), která byla přidělena do IT oddělení jako vedoucí. IT oddělení se nachází v zatuchlém suterénu budovy firmy a všemu šéfuje z horného patra přísný boss (Denholm Reynholm).

Roy je pohodový chlap, který se však do práce moc nemá. Každý pracovní telefonický hovor začne typickou větou: „Hello, IT. Have you tried turning it off and on again?“, která se podle mého názoru stane kultovní. Některé jeho hlášky jsou opravdu perly, například: „(mrzutě) Haló, IT? Zkusili jste to vypnout a znovu zapnout? … (naštvaně) A zkusili jste si to strčit do prdele? (zavěsí) … (po chvíli) … Zrovna mi došlo, že to byla moje matka“. Raději než práci má Roy smažená kuřecí křidýlka, čtení komixů, hraní počítačových her nebo debatování s Mossem o kočkách z pátého poschodí.. Zajímavý je také jeho styl pro výběr triček.

Maurice Moss je oproti Royovi typický šprt s příliš vysokou inteligencí. Nosí brýle a hravě si okamžitě zapamatuje dvanáctimístné číslo. Je však krajně nepraktický a takové použití hasicího přístroje či vyhnání pavouka z kanceláře jsou pro něj nadlidské úkoly. Maurice má 32 let, stále bydlí se svou matkou a dává si inzeráty do seznamek

Trojici hlavních hrdinů doplňuje ženský element, který samozřejmě nemůže chybět. Je jím Jen, která se v prvním díle po pohovoru dostane na místo vedoucí IT oddělení: CV: Značné znalosti PC – psaní e-mailů, čtení e-mailů, mazání emailů, (…), klikání, dvojklikání, (…), harddisk – ano, ukládání dat na harddisk,… Mírně hysterická a absolutně neznalá čehokoliv co se týká PC. Je posedlá botami a stále hledá toho pravého muže.

Za hlavní postavu by se dala považovat i postava ředitele firmy jménem Denholm Reynholm. Denholm je mírně psychopatický ředitel, který se snaží o co největší produktivitu ve své firmě. IT team však většinou přehlíží. Viz: Za implementaci nového systému, který zvýšil příjmy firmy, děkuje Denholm právníkům, účetním a v neposlední řadě… uklízečům toalet.

Seriál je naprosto úžasný. Pokud se vám líbil styl humoru Červeného trpaslíka (Red Dwarf), budete se u IT Crowd smát od začátku až do konce. Je škoda, že zatím bylo vydáno pouze šest dílů po dvaceti minutách. Všechny epizody seriálu naleznete na serveru youtube.com, avšak pokud neumíte výborně anglicky, doporučuji vám si seriál stáhnout i s titulkami, protože jeho kouzlo tkví právě v dialozích. Přeji příjemné sledování.

Související příspěvky

Peter Wang