Doteď jsem neměl potřebu psát články zatracující tuto společnost, ale toto mě opravdu naštvalo…

Předmluva

Článků, které zatracovaly tuto americkou společnost, již bylo napsáno požehnaně. Já doteď neměl potřebu takový typ článku psát. Sice mě Microsoft deptal svým rádoby prohlížečem Internet Explorer nedodržujícím standardy i mnoha dalšími věcmi — o tom jsem však opravdu neměl potřebu psát. Nedávno mě však Microsoft opravdu dostal. Chcete vědět čím? Čtěte a vytvořte si vlastní obrázek o této společnosti.

Diskriminace

Není to tak dávno, co jsme si s kamarádem rozhodli připomenout staré časy a zahrát si po síti téměř už legendární strategii Age of Empires II. Hru jsme si nainstalovali a na internetu jsme začali hledat nejnovější patch. Jelikož distributorem hry je firma Microsoft, patch se nacházel na jejich webu. Chvíli jsem se tedy proklikával nepřehlednou strukturou jejich webu a hledal patch. Jaké však bylo mé překvapení, když jsem byl najednou na jedné stránce upozorněn, že nepoužívám prohlížeč Internet Explorer, který je prý nezbytný k přístupu na tuto stránku. WTF??!! Co si to MS o sobě myslí?! Diskriminace ostatních browserů na jejich webu, no fuj! Hnusný to monopol! Přesvěčte se sami. Než abych ten rádoby prohlížeč nedodržující standardy spustil, rozhodl jsem se, že se na danou stránku dostanu i s mým oblíbeným Firefoxem. Pomocí pluginu User Agent Switcher jsem změnil odesílaný useragent tak, aby vypadal jako useragent generovaný Internet Explorerem: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; .NET CLR 2.0.50727). Znovu jsem vešel na mrkvosoftí web, proklikal se na předtím nedostupnou stránku a ta se ochotně zobrazila. Patch jsem pohodlně stáhnul a zbytek večera (a taky kus noci a kus rána:) jsme s kamarádem strávili u Age of Empires II.

Jaké z tohoto příběhu vyplývá ponaučení? Že vždy se najde alternativa k jakémukoliv produktu MS a neměli bychom se nechat ovlivnit jejich neférovými monopolními donucovacími prostředky.

Související příspěvky

Peter Wang