Nedávno jsem updatoval Knihu názorů. Tato změna se však běžného návštěvníka vůbec netýká. Je to pouze malá vychytávka pro mé větší pohodlí při správě Stoyan’s Page.

Nedávno jsem updatoval Knihu názorů. Tato změna se však běžného návštěvníka vůbec netýká. Je to pouze malá vychytávka pro mé větší pohodlí při správě Stoyan’s Page. O co se tedy jedná? Pokaždé, když někdo napíše do knihy nějaký komentář, okamžitě mi na mobil přijde SMS se jménem autora a obsahem jeho sdělení. Proto jsem se rozhodl sepsat tento stručný návod pro méně zkušené.

Jak tedy na to? V PHP je funkce mail(). Ta slouží pro odesílání e-mailů. Musíme si tedy aktivovat e-mailovou adresu svého mobilního telefonu. Formát a získání adresy se liší dle jednotlivých operátorů:

Vodafone: Je třeba si zaregistrovat službu SMS Email. Podrobný návod k registraci je na adrese http://www.vodafone.cz/consumer/support/faq/sms_email.htm. Po registraci získáte adresu ve tvaru [email protected]. Adresa bude vypadat například takto : [email protected]

T-mobile: Pakliže chcete, aby Vám z Internetu chodily zprávy na mobilní telefon v síti T-mobile, je třeba zaregistrovat se na službě T-zones.cz. Po registraci získáte adresu ve tvaru [email protected]. Adresa bude vypadat například takto : [email protected]

O2: E-mailové adresy mobilních telefonů v síti O2 jsou stále ve tvaru [email protected]. Adresa bude vypadat například takto : [email protected]

Nyní tedy máte e-mailovou adresu mobilního telefonu. Budu předpokládat, že je to například [email protected]. Teď do zdrojového kódu vaší knihy návštěv vložte před místo, kde vkládáte údaje do databáze, tento kód:


if ($REMOTE_ADDR<>"x.x.x.x") {
mail("[email protected]",
     "Novy vzkaz:", $_POST["nick"].": 
     ".StrTr($_POST["zprava"], "áčďěéëíľĺňóöřšťůúüýž",
     "acdeeeillnoorstuuuyz"),
     "From: Stoyan's Page<>");  
}

x.x.x.x je vaše IP adresa. Prvním řádkem zajistíte, že pokud napíšete do návštěvní knihy vy, nebudete upozorněni. Pokud do knihy napíše kdokoliv s jinou než vaší IP adresou, upozornění vám přijde. Funkce StrTr odstraní v textu příspěvku, který se odešle na mobil, diakritiku. Na mobilu byste totiž místo písmen s diakritikou viděli pouze otazníky.

Nyní můžete funkčnost SMS upozornění vyzkoušet Nezapomeňte však použít proxy. Příchozí SMS jsou zdarma a aktivace e-mailu na mobilu také.

Související příspěvky

Peter Wang