Otevírání cizích zámků svým klíčem, aneb máme se bát?

Ptáte se, co to bump key je a k čemu slouží? Nejdříve se podívejte na toto video. Myslím, že řekne více než záplava textu.

Nyní si popíšeme, co se vlastně na videu stalo. Na začátku vidíte dva klíče. Ten horní je klasický klíč od zámku, který osoba drží v ruce. Ten spodní je bump key. Všimněte si rozdílů mezi těmito klíči. Bump key v místech, kde na klíč v zámku dopadají západky, má zářezy maximální hloubky (ty jsou na obrázku nalevo označeny jako cuts). Když tyto zářezy děláte pomocí zámečnického stroje, nastavíte hodnotu 9, proto se tyto klíče někdy nazývají 999. Díky tomu, když vyrábíte bump key ani nepotřebujete tzv key blank , ale můžete použít jakýkoliv klíč, který do zámku pasuje. Jelikož tento článek má pouze informativní charakter, záměrně zde neuvedu přesný postup výroby ani použití. Hotový bump key zasuneme do zámku, pootočíme a do hlavičky klíče uhodíme například držátkem šroubováku (bump = udeřit, uhodit). Otočíme klíčem a zámek by se měl odemknout. Na videu vidíme, jak osoba zámek zamkne korektním klíčem a poté odemkne pomocí bump key.

     V Holandsku existuje organizace TOOOL (The Open Organisation Of Lockpickers), která se věnuje nedestruktivnímu otevírání různých zámků. Berou to spíše jako sport a dokonce v tom organizují i soutěže. Používají různé nástroje, účel je však otevřít zámek bez poškození a v co nejkratším čase. Technika „Bumping“ je stará asi 50 roků, avšak dokázali s ní otevřít jen několik zámků a mnohé se při otevírání poškodili. Lidé z organizace TOOOL zjistili, že s menšími úpravami se tato technika otevírání zámků stává vysoce účinnou a navíc nepotřebujete žádné speciální nářadí. Se správným nástrojem se ji naučí používat prakticky kdokoliv a to během 2-3 minut. Účinností a jednoduchostí metody bumping byli překvapeni nejen členové TOOOL, ale i dlouholetí zámečníci a policie.

Organizace TOOOL uvádí, že touto metodou se dá otevřít více než 90% mechanických zámků. Je přitom jedno, zda se jedná o zámek za 100 Kč nebo 2000 Kč. Dokonce prý jsou dražší zámky vůči této metodě méně odolné, než ty lacinější. Důvodem je paradoxně to, co by mělo dělat zámek odolnějším. Například použití velmi tvrdých materiálů v zámku sice zvyšuje jeho odolnost vůči odvrtání, avšak zároveň umožňuje snadný přenos otřesů potřebných pro umístění západek. Také nehraje žádnou roli, zda jsou zářezy na klíči pouze z jedné, dvou a nebo tří stran.

Po odvysílání reportáže v televizi byla organizace TOOOL požádána o provedení testu všech zámků, které měly atest a doporučení holandské policie. Výsledek? 80% vysoce bezpečných zámků otevřeli do 3 minut a to bez poškození! Téměř všechny cylindrické zámky byly překonány. Bumpingu odolaly pouze zámky s otočnými kruhy, magnetické zámky a některé další.

Upozorňuji, že tento článek nemá sloužit jako návod pro zloděje. Cílem článku je upozornit na tuto problematiku a informovat lidi o tom, že se nemohou spoléhat na obyčejný zámek.

Související příspěvky

Peter Wang